Hoe het coronavirus risicokapitaal kan verlammen, maar een zegen kan zijn voor aandelencrowdfunding
Het is geen geheim dat er altijd een kloof is geweest tussen de Venture Capital (VC) -industrie en de startups die ze financieren. VC’s zijn de belichaming van old school-financiering en hun investeringen waren tot voor kort de rechter, jury en beul voor talloze innovaties en ontwrichting in bijna elk type industrie. Als de tijden goed zijn, wordt de macht die de industrie uitoefent nauwelijks genoemd – laat staan uitgedaagd.
Maar de coronavirus-crisis verandert de zaken – en op een grote manier. Aanhoudende beperkingen op reis- en netwerkevenementen – evenals de ongekende verstoring van de huidige portefeuillebedrijven van VC’s en een nieuw gevonden conservatisme bij veel van deze investeerders, beperken het traditionele VC-model ernstig. Nu de VC-financiering opdroogt, is Equity Crowdfunding (EC) ideaal gepositioneerd om de verlaten spruiten te koesteren.
De bestaande problemen met risicokapitaalfinanciering
Sinds de VC-industrie 74 jaar geleden officieel werd opgericht, is er weinig innovatie geweest. Tot op heden vertrouwt het op good-ol-boy-netwerken om startups te vinden en te evalueren, en ‘onderbuikgevoelens’ (geen gegevens) dienen als de belangrijkste drijfveren achter investeringsbeslissingen. Dat is geen wonder rond slechts 2% van de VC-investering gaat naar door vrouwen geleide startups (ondanks 39% van de bedrijven wordt geleid door vrouwen), en alleen 3% van de risicokapitaalfinanciering gaat naar zwarte of Latino geleide startups. Bovendien, 74% van de risicokapitaalfondsen nul vrouwelijke investeerders hebben. Of dat ondanks alle verbazingwekkende innovaties die de wereld de afgelopen jaren heeft gezien, de overgrote meerderheid van VC geen rendement oplevert.
De VC-industrie is daarom nauwelijks veranderd sinds de tijd dat de jukebox met munten de nieuwste geavanceerde technologie was. Klik om te tweeten
De VC-industrie is daarom nauwelijks veranderd sinds de tijd dat de jukebox met munten de nieuwste geavanceerde technologie was. Met dit gebrek aan innovatie komt een bepaalde cultuur die niet wordt uitgedaagd. Dit kan het beste worden samengevat in de woorden van de vaak gesproken moto van de branche: ‘Ik investeer in mensen’ of ‘Ik investeer in teams’.
Of zoals John Rampton, een opmerkelijke investeerder, zei onlangs:
‘Je zou mijn kantoor binnen kunnen lopen en me een geweldig product kunnen pitchen. Toch ben ik niet aan jou als persoon verkocht, dus vergeet mijn investering in jouw bedrijf. “
Daarom lijkt de uitdaging bij de VC-industrie sterk op de uitdaging bij veel andere legacy-industrieën. Hun bedrijfsmodel en het proces zijn namelijk afhankelijk van verouderde visies op de wereld.
Toen de VC-industrie in de jaren veertig van de vorige eeuw werd opgericht, heeft de VC-industrie nooit overwogen dat vrouwen of minderheden een bedrijf zouden beginnen – dus het heeft nooit bedacht hoe deze oprichters of hun ideeën moesten worden gevonden of geëvalueerd. En in de jaren veertig mochten alleen geaccrediteerde investeerders (in feite miljonairs) volgens de wet in startups investeren – dus het model was alleen afhankelijk van het aantrekken van die mensen die in startups konden investeren. Terzijde: u kunt waarschijnlijk raden wie de miljonairs in de VS zijn – ongeveer 4% van de Amerikanen kwalificeert zich als ‘geaccrediteerde investeerders’, en 80% van die geaccrediteerde investeerders is blank, 85% zijn mannen en de gemiddelde leeftijd is 62 jaar. jaar oud.
De uitdaging met VC is dus niet dat ze op de een of andere manier slechte mensen zijn, het is gewoon dat het model waarop ze zijn gebouwd verouderd is en tot op de dag van vandaag niet is veranderd. Ze vertegenwoordigen nog steeds alleen de belangen van geaccrediteerde investeerders (miljonairs) – omdat zij de enigen zijn die in risicokapitaalfondsen investeren. Ze financieren nog steeds geen vrouwen of minderheden, en ze gebruiken nog steeds geen internettools.
Feit is dat de VC-mentaliteit precies het tegenovergestelde is van wat ze verwachten van de innovators waarin ze investeren.
Het is geen geheim dat tijden van economische instabiliteit de tijden zijn die de grootste kansen bieden voor innovatie en innovators Click to Tweet
De impact van Coronavirus op VC-financiering
Het is geen geheim dat tijden van economische instabiliteit de tijden zijn die de grootste kansen bieden voor innovatie en innovators. Als iedereen tevreden is, hebben de gevestigde exploitanten de neiging om te winnen – terwijl als er letsel is, de innovators met plezier de open wond opvullen. Zoals Baron Rothschild eens gezegd:
“De tijd om te kopen is wanneer er bloed op straat ligt.”
Het is zeker geen geheim dat de instabiliteit en de behoefte die werd gecreëerd door de laatste rampzalige economische gebeurtenis – de beurscrash van 2008 – de geboorte heeft gegeven aan de meest baanbrekende bedrijven en bedrijfsmodellen die we tegenwoordig Eenhoorns noemen, en een heel nieuw soort ondernemers met radicale ideeën waren geboren. Die chaos heeft ons Slack, Instagram, Pinterest, Cloudera, Airbnb, Venmo, Square, Uber, Yelp, WhatsApp, Groupon en nog veel meer gebracht.
De vraag is wat er deze keer gebeurt?
We bevinden ons op het hoogtepunt van de revolutie; innovatie blaast op, het volgende ras van eenhoorns wordt uitgebroed – terwijl de oude garde (de VC) zich terugtrekt. Ze zouden erin moeten duiken, want dit is de meest vruchtbare grond die startende investeerders waarschijnlijk ooit zullen zien. Dus hoe komt het volgens een enquête vrijgegeven op 9 april door PitchBook, VC’s “rijden de uitbraak van het coronavirus af met een afwachtende houding, maar een aanzienlijk deel van hen verwacht nu al hun weddenschappen dit jaar terug te schroeven”.
Of zoals Jonny Price, de directeur Fondsenwerving bij Wefunder (een toonaangevend Equity Crowdfunding-platform) stelde het onlangs:
“Maart 2023 is al onze beste maand ooit geweest… ..Je kunt beweren dat wanneer de aandelenmarkt crasht, beleggers op zoek zullen gaan naar alternatieve investeringsmogelijkheden. En wanneer conventionele bronnen van kapitaal opdrogen (bijv. VC), zouden meer oprichters zich tot hun fans en klanten kunnen wenden voor kapitaal … Hoog niveau – als er ooit een historisch moment was voor een democratisch en door mensen aangedreven financieel systeem, zou dit zo zijn het.”
Maar wat zit er achter dit opdrogen van VC-financiering? Nou, het is grotendeels te wijten aan het feit dat het grootste deel van de wereld de opdracht heeft gekregen om alle bijeenkomsten te vermijden. En voor VC’s betekenen deze maatregelen dat er geen mogelijkheid is om naar evenementen te reizen en face-to-face interacties te hebben, wat nog steeds het belangrijkste middel is waarmee ze in contact komen met startups en met hun eigen investeerders. Dan is er de nieuwe risicoomgeving waarin we nu allemaal leven, waarbij VC’s dit beheren met de eerder genoemde afwachtende houding. Bovendien zal de innovatie die uit deze crisis voortkomt, echt nieuw zijn, niet alleen iteratief – wat betekent dat VC’s geen experts bij de hand hebben om het te evalueren – en als ze het niet kunnen evalueren, kunnen ze er niet in investeren..
Dit is waar Equity Crowdfunding (EC) tussenkomt. Het online mechanisme om investeerders te matchen met startups gaat tijdens deze crisis ononderbroken door. En dankzij de toegang die elke potentiële investeerder krijgt, is het gemakkelijker om via dit investeringskanaal aan kapitaal te komen, terwijl VC’s aan de zijlijn blijven wachten tot de crisis is verdwenen..
Als tijdens en na de crisis meer startups geld ophalen via EC, dan zullen de effecten op het ecosysteem ongetwijfeld positief zijn. We zullen een veel grotere diversiteit gaan zien onder oprichters en leiderschapsteams, als we dat zien 44% van de huidige EG-financiering gaat naar vrouwelijke oprichters of teams van gemengd geslacht. Gezien het feit dat de startup-ruimte routinematig wordt bekritiseerd vanwege zijn door mannen gedomineerde leiderschap, zal dit een buitengewoon positieve kracht zijn voor verandering. En aan de investeerderskant zullen kleine en middelgrote investeerders ook een veel groter aanbod van veelbelovende startups vinden om op te wedden, wat de toegang tot investeringen die voorheen voorbehouden waren aan de elites verder zal democratiseren..
De impact van Coronavirus op financieringsinnovatie
De oorlog tussen de VC en de EG is de afgelopen jaren aan het opbouwen en nergens komt deze meer voor dan in de wereld van financiering in een vroeg stadium. Veel VC- en Angel Groups geven expliciet aan dat ze niet investeren in bedrijven die geld hebben opgehaald bij de crowd. Zelfs degenen die de missie hebben om diversiteit in de startup-wereld te promoten, zijn vaak tegen Equity Crowdfunding.
Dit klinkt contra-intuïtief: hoe kunnen organisaties die trots zijn op het promoten van diversiteit, zich verzetten tegen het topmechanisme dat investeringen ontgrendelt voor vrouwelijke oprichters en oprichters van minderheden? Er zijn veel redenen voor deze oppositie waar we hier niet op ingaan, maar het komt er uiteindelijk op neer dat elke financieringsinnovatie diepgaand ontwrichtend is voor het VC-bedrijfsmodel en voor de manier waarop de VC’s zelf de kost verdienen..
Wat we in wezen hebben is een strijd tussen de VC’s die bijna geen technologie gebruiken om hun aanbod te automatiseren, op de markt te brengen, te evalueren of anderszins uit te breiden en beslissingen te nemen op basis van persoonlijke connecties en ‘onderbuikgevoel’ – wiens fiduciaire verantwoordelijkheid is om alleen te vertegenwoordigen de belangen van miljonairs (niet startups). En, EC – een marktplaats die de traditionele ‘relatieopbouw’ (en de ingebouwde vooroordelen en inefficiënties) omzeilt, volledig moderne internetgebaseerde tools gebruikt om wrijving te verminderen, kosten te verlagen, investeerders en startups online aan te trekken, te beheren en te stimuleren – wiens enige verantwoordelijkheid is om alle soorten startups in contact te brengen met allerlei soorten gewone mensen en hen te helpen investeren.
Hoewel de coronaviruscrisis op zichzelf niet het einde betekent voor risicokapitaalfinanciering, moet het zich misschien aanpassen wanneer het stof is neergedaald. Als ze tijdens de crisis grotendeels afwezig zijn op de markt, zal er een heel cohort startups zijn die op alternatieve manieren kapitaal moesten ophalen. En als VC’s in een van hen willen investeren, zullen ze gedwongen worden hun aanpak te versoepelen rond het investeren in startups die via EC kapitaal hebben opgehaald. Bovendien zou dit het begin kunnen zijn van een grotere cultuuromslag binnen het startup-ecosysteem, waarbij steeds meer EC-financieringskanalen binnenkomen en uit de eerste hand de voordelen van dit model ontdekken..
De strijd tussen VC en EC zal blijven woeden. Dit is niet anders dan de veldslagen die we de afgelopen 20 jaar in andere industrieën hebben meegemaakt. Click to Tweet
Uiteindelijk zal de strijd tussen VC en EC blijven woeden. Dit is niet anders dan de strijd die we de afgelopen 20 jaar eerder in andere industrieën hebben meegemaakt – tussen moderne internettechnologie en de ‘oude manier van werken’. Het is een strijd die we hebben gezien in Netflix versus Blockbuster, Priceline versus reisagenten, Uber versus Taxis, enzovoort. Hoewel deze veldslagen vaak langdurige aangelegenheden zijn, zijn ze uiteindelijk allemaal beslissend geëindigd.
Michael Burtov is een crowdfundingpionier, bestuurslid en instructeur voor de MIT Enterprise Forum Cambridge, en auteur van De Evergreen-start: The Entrepreneur’s Playbook voor alles, van durfkapitaal tot equity crowdfunding.