Voors en tegens van gedecentraliseerde uitwisselingen: waarom worden DEX’s nauwelijks gebruikt?
Zoveel mensen spreken over hoe goed gedecentraliseerde uitwisselingen zijn, en zo weinig mensen maken er echt gebruik van. Volgens sommige accounts, vanaf januari 2023 bereikte het handelsvolume van gedecentraliseerde beurzen slechts 0,25% van het gecombineerde handelsvolume van alle cryptobeurzen. Tegelijkertijd, als u geen onbekende bent in Reddit- en Twitter-discussies over cryptocurrency, merkt u misschien dat veel mensen gedecentraliseerde uitwisselingen (DEX’s) beschouwen als een krachtig alternatief voor de momenteel dominante gecentraliseerde cryptocurrency-uitwisselingen (CEX’s). Laten we eens kijken waarom deze mensen niet met hun eigen geld op DEX’s stemmen, maar laten we eerst proberen te begrijpen wat gedecentraliseerde uitwisselingen zijn.
Verschillen tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde beurzen
De meeste uitwisselingen zijn gecentraliseerd. Het betekent dat elk van deze beurzen de bevoegdheid heeft om de stortingen van kapitaal, orderboeken en ordermatching te controleren. Alleen de verhandelde activa zelf zijn gedecentraliseerd op de gecentraliseerde beurzen. Gecentraliseerde uitwisselingen moeten de persoonlijke gegevens van hun gebruikers opslaan vanwege de KYC (ken uw klant) en AML (anti-witwas) regelgeving.
Probeer nu Handel met maximaal 125x hefboomwerking op Binance Probeer nu
Gedecentraliseerde centrales gebruiken geen centrale server en de knooppunten van de netwerken zijn gedistribueerd. Technisch gezien betekent dit dat deze uitwisselingen worden onderhouden door gebruikers. Blocknet BlockDX is een voorbeeld van een volledig gedecentraliseerde uitwisseling, terwijl veel andere DEX’en een aantal elementen van centralisatie hebben.
Gedecentraliseerde uitwisselingen kunnen valuta-centrisch of valuta-neutraal zijn. Valutacentrische uitwisselingen zijn gekoppeld aan bepaalde blockchains – als het bijvoorbeeld bovenop Ethereum is gebouwd, is het alleen compatibel met ERC-20-tokens. Valuta-neutrale uitwisselingen bieden gebruikers meer vrijheid omdat ze niet zijn gekoppeld aan de enige blockchain. Dergelijke uitwisselingen zijn echt p2p omdat orderboeken, matching en stortingen plaatsvinden op de blockchain. Een van de levendige voorbeelden is Bisq. Sommige handelaren kunnen hun activa ruilen via atomaire swaps (dat is een eenvoudige operatie tussen twee handelaren die hun activa met elkaar ruilen).
In wezen zijn DEX’en slimme contracten. Handelaren zijn verplicht om een bepaald aantal munten of liquiditeit te verstrekken om een order uit te voeren die is gekoppeld aan een bepaald slim contract. Het geld wordt pas vrijgegeven als alle partijen hun verplichtingen ten volle zijn nagekomen. Sommige handelaren gebruiken een andere methode: een handelaar stelt een transactie voor, de transactie wordt ondertekend en het orderboek wordt aan de blockchain toegevoegd wanneer beide partijen tot overeenstemming komen. Dat is wanneer de munten worden uitgewisseld tussen de portemonnees van kopers en verkopers. Voor ruilen zijn geen kosten verbonden. Dit maakt DEX’en goedkoper in gebruik.
Gecentraliseerde beurzen zijn gebruiksvriendelijk en doen denken aan de conventionele banken, terwijl DEX’s voor de meeste mensen minder gebruikelijk en handig zijn. Bovendien hebben valutacentrische beurzen een kleine keuze aan handelsinstrumenten. Bovendien ondersteunen DEX’s geen fiatgeld. Deze omstandigheid maakt gedecentraliseerde uitwisselingen onaantrekkelijk voor institutionele handelaars en starters. Deze factoren resulteren in een kleine aanwezigheid op gedecentraliseerde beurzen, wat leidt tot een kleiner handelsvolume van deze beurzen. We mogen ook niet vergeten dat er nog niet zo lang geleden gedecentraliseerde uitwisselingen zijn. Dat is nog een reden voor zijn lage liquiditeit.
Voordelen van gedecentraliseerde uitwisselingen
Het gebrek aan tussenpersonen
Gedecentraliseerde uitwisselingen volgen de aanvankelijke filosofie van cryptocurrency en streven ernaar transparant, anoniem en … gedecentraliseerd te zijn. DEXs verwijdert tussenpersonen uit de handel in cryptocurrency en biedt een peer-to-peer-handelsproces. Wat betekent het praktisch? Het betekent dat transacties gratis kunnen worden verwerkt (hoewel dit afhankelijk is van de architectuur van een bepaalde DEX), en alle transacties kunnen worden gevolgd in het grootboek, maar deelnemers aan de transactie kunnen niet worden geïdentificeerd omdat hun gegevens niet worden verzameld door de uitwisseling . In het geval dat de DEX-informatie lekt, worden uw persoonlijke gegevens niet gecompromitteerd, aangezien u deze niet hoeft te delen met de uitwisseling.
Dat is totaal het tegenovergestelde in vergelijking met wat er gebeurt op gecentraliseerde beurzen die persoonlijke gegevens verzamelen en kosten in rekening brengen voor transacties en handel. De KYC-procedure (ken uw klant) kan op sommige gebruikers worden toegepast om hun identiteit te valideren en hen hun munten te laten opnemen. Deze procedure houdt verband met het verzamelen van uitzonderlijke gegevens, waaronder ID’s, foto’s, enz. Bovendien hebben gebruikers van gecentraliseerde uitwisselingen geen eigenaar van hun privésleutels. Het geld dat ze op de beurs houden, staat onder de volledige controle van het bedrijf, terwijl het gebruik van DEX’s geen vertrouwen in een derde partij vereist.
Betere beveiliging
Gecentraliseerde beurzen hebben een eenvoudige structuur. Het maakt ze kwetsbaarder voor aanvallen van hackers. Er waren veel gevallen waarin enorme hoeveelheden geld werden gestolen van zulke grote beurzen als Binance, Mt Gox, CConraillead, enz. DEX’en zijn geavanceerder, wat het een moeilijker doelwit maakt voor hackers. Bovendien is er minder geld op de DEX’s, dus het is een andere factor die gedecentraliseerde uitwisselingen een minder aantrekkelijk stuk taart maakt voor dieven. Zoals eerder vermeld, hoeven gebruikers, dankzij de anonimiteit van gedecentraliseerde uitwisselingen, zelfs als er wordt gehackt, zich geen zorgen te maken over het lekken van hun persoonlijke gegevens.
Maar ondanks dat worden DEX’s soms ook gehackt. Hackers kunnen inbreuken op slimme contracten gebruiken om geld te stelen. Een van de gevallen was uitzonderlijk omdat een hacker een enorm bedrag wist te stelen: in 2023 $ 23,5 miljoen aan cryptocurrencies waren gestolen van een gedecentraliseerde beurs genaamd Bancor Network.
Nadelen van gedecentraliseerde uitwisselingen
Sommige DEX’en zijn behoorlijk gecentraliseerd
Soms de decentralisatie van zogenaamd gedecentraliseerde uitwisselingen wordt in twijfel getrokken door onderzoekers en gebruikers. Bancor die hierboven werd genoemd, slaagde er bijvoorbeeld in om de activa van zijn gebruikers met succes te bevriezen via een slim contract. Gezien een bewering dat Bancor de enige marktmaker was, kunnen we aannemen dat deze gedecentraliseerde uitwisseling nogal een gecentraliseerde uitwisseling is.
Sommige mensen zijn van mening dat het DEX-platform dat door Binance is gelanceerd, eerder is gemaakt om het handelsvolume van BNB te vergroten, aangezien veel handelsparen op deze DEX aan dit token zijn gekoppeld en het moeilijk is om het te verhandelen. De bedoelingen van de ontwikkelaars van DEX zijn dus niet altijd zo puur als wordt beweerd.
In de meeste gevallen worden DEX’en gemaakt en onderhouden door anonieme teams van ontwikkelaars. Een van de zeldzame voorbeelden van een transparant team achter een gedecentraliseerde uitwisseling is 0x – iedereen kan alle teamleden op de 0x website.
Het moet worden vermeld dat de winst die DEX-ontwikkelaars van hun product halen niet altijd duidelijk is.
Lage liquiditeit
Voor jaren gedecentraliseerde beurzen hebben een lage liquiditeit. Er zijn veel redenen waarom niet veel handelaren DEX’s gebruiken. Sommige mensen zijn gewend om meer vertrouwen te hebben in autoriteit (zoals banken, enz.), Dus voelen ze zich beter als ze weten dat de dienst onder controle staat van een of andere entiteit. Een andere reden is dat DEX’en talrijke protocollen gebruiken en het is niet altijd aantrekkelijk voor het reguliere publiek om erachter te komen hoe deze of gene gedecentraliseerde uitwisseling werkt, terwijl gecentraliseerde uitwisselingen de neiging hebben om een intuïtieve interface te bieden..
Lage liquiditeit wordt een probleem dat zichzelf verergert omdat beurzen met kleine handelsvolumes minder handelaren aantrekken en de liquiditeit nog lager wordt. Handelaren houden er niet van om orders op de beurs te plaatsen met een lage liquiditeit, omdat hun handelsstrategie onder deze omstandigheden mogelijk niet werkt.
Een lage liquiditeit veroorzaakt ernstige problemen voor de DEX-gebruikers. De prijzen op DEX’s kunnen drastisch verschillen van die op gecentraliseerde beurzen. Soms kost het tijd om een passende bestelling te vinden. Deze omstandigheid brengt extra risico’s met zich mee. Handelen in grote bedragen op de beurzen met een lage liquiditeit is zo mogelijk roekeloos. Hoge liquiditeit van de grootste gecentraliseerde beurzen maakt handelen veel sneller en veiliger (omdat u koopt en verkoopt voor de relevante prijzen).
Beperkte functionaliteit; Interface is niet eenvoudig
Kraken biedt een margehandeloptie voor degenen die bereid zijn om in grotere bedragen te proberen te handelen, Coinbase ondersteunt fiat-geld waardoor cryptohandel voor iedereen toegankelijker wordt. HitBTC heeft een handige tutorial-tool die bekend staat als Demo Mode, die ook handig kan zijn voor beginners. Grote gecentraliseerde beurzen bieden middelen om uzelf te beschermen tegen tegenslagen bij het handelen (stop-limietorders, enz.), De ondersteuning van crypto-bots, geavanceerde grafieken, enzovoort. De interface is meestal intuïtief. Helaas is geen van de bovengenoemde dingen doorgaans beschikbaar op gedecentraliseerde beurzen. De interface is meestal niet gebruiksvriendelijk, er worden niet veel munten ondersteund (fiatgeld wordt niet ondersteund) en alleen de basis handelsfuncties worden gepresenteerd op DEX’s.
De redenen daarvoor kunnen verschillen. Het kan bijvoorbeeld een gebrek zijn aan sterke financiële ondersteuning van ontwikkelteams, en we moeten niet vergeten dat DEX’s pas in 2015 verschenen, waarschijnlijk hebben ze niet genoeg tijd gehad om veel van de genoemde problemen op te lossen. Zonder loyaliteit van de overheid kunnen DEX’s natuurlijk niet legaal met fiatgeld werken.
Veiligheidsproblemen
Hoewel eerder in dit artikel werd gezegd dat DEX’s een betere beveiliging bieden, is er een ander probleem: ik kan me niet herinneren dat een DEX enige vorm van verzekering heeft geboden voor de accounts van de gebruikers. Als u uw geld verliest, kunt u er in veel gevallen niets aan doen. Er zal geen enkele vergoeding zijn en niemand zal worden vervolgd. Omdat DEX’en geen geld inzamelen (geen transactiekosten in rekening brengen), hebben ze geen kapitaal dat de gestolen activa van de gebruikers zou kunnen compenseren. De beveiliging van DEX is de verantwoordelijkheid van de gebruikers zelf. Integendeel, gecentraliseerde beurzen bieden vaak enkele mogelijkheden om in dergelijke situaties verliezen terug te winnen, ook al is dit niet altijd het geval..
Gevolgtrekking
Ja, als abstract idee zijn gedecentraliseerde uitwisselingen mooi. Als je beter kijkt, zie je misschien talloze tekortkomingen, maar zoals vele anderen veronderstellen dat, naarmate de tijd verstrijkt, DEX’s zullen evolueren en op een dag zullen ze waarschijnlijk veel efficiënter worden. Het is echter moeilijk te zeggen of het binnenkort gebeurt. Het potentieel van dit idee is zo goed als het idee achter Bitcoin, maar net als Bitcoin (en vele andere blockchain-projecten) zijn DEX’en nog niet voorbereid op massale acceptatie. Mensen gebruiken nog steeds fiatgeld en gecentraliseerde uitwisselingen.
Voordelen
– Gratis transacties
– Transparant proces
– Anonimiteit, geen KYC
– Betere beveiliging
– U bezit uw privésleutels en munten
Nadelen
– Lage liquiditeit
– Langzaam handelsproces
– Handelen in grote bedragen is onmogelijk
– Niet gebruiksvriendelijk
– Beperkte functionaliteit
– Fiat-valuta’s worden niet ondersteund
– Onstabiele valutaprijzen
– Geen vergoeding voor verliezen
Enkele populaire gedecentraliseerde uitwisselingen: Bisq, IDEX, Binance DEX, 0x, BlackHalo, Coinffeine, Blocknet, Waves DEX.
Enkele populaire gecentraliseerde beurzen: Binance, Kraken, Coinbase, Huobi, HitBTC, Bittrex, OKEx.