Noi tendințe Fintech: aplicații AI în Blockchain
Inteligența artificială și Blockchain au fost două dintre cele mai fierbinți subiecte din lumea tehnologiei de ceva vreme. Au început ca niște cuvinte cheie simple acum doar câțiva ani, dar îi împing pe cei mai buni gânditori să inoveze pe piețele lor de nișă.
Ambele perturbă aproape orice industrie cunoscută de om, de la comerțul cu amănuntul, pentru a finanța până la industrii complexe, cum ar fi produsele farmaceutice și asistența medicală.
Inteligență artificială se referă la mașinile care sunt programate pentru a executa sarcini care au fost îndeplinite în mod tradițional de oameni. Au capacitatea de a învăța din greșelile lor și de a se reprograma respectând un set de reguli.
Încearcă acum Treceți cu pârghie de până la 125X pe Binance Încearcă acum
Blockchains sunt rețele descentralizate care funcționează ca un registru distribuit și sunt conectate prin criptografie. Primul blockchain a fost creat pentru a găzdui prima criptomonedă – Bitcoin. Oameni care cumpărați Bitcoin utilizați blockchain-ul original pentru tranzacții peer-to-peer și transferuri de valoare.
Astăzi, tehnologia Blockchain are multe utilizări, datorită introducerii contracte inteligente. Este utilizat comercial pentru diverse aplicații, cum ar fi urmărirea documentelor de proprietate, a activelor digitale sau a drepturilor de vot.
Acest articol își propune să servească drept o privire înainte asupra direcției blockchain-ului pe care o ia AI și modul în care aceste două tehnologii se pot îmbina pentru a aduce inovații de nivel următor în mai multe industrii.
AI și meciul armonios al Blockchain
Se pare că AI și blockchain-ul pot funcționa foarte bine împreună. Pur și simplu spus, blockchain-ul este preocupat de păstrarea înregistrărilor exacte, autentificare și execuție. Pe de altă parte, AI ajută la luarea deciziilor, evaluarea și înțelegerea situațiilor.
Acest lucru le permite să lucreze la unison pentru a îndeplini sarcini care anterior erau imposibile de către oameni – cum ar fi construirea și organizarea unor baze de date imense sau consolidarea protocoalelor de securitate în deplasare.
În acest studiu, PwC prezice că până în 2030 AI va adăuga până la 15,7 trilioane de dolari la economia mondială și, prin urmare, va crește PIB-ul global cu 14%. În schimb, întreprinderile blockchain vor fi evaluate la 3,1 trilioane de dolari până în același an.
Următoarele sunt câteva dintre cele mai interesante proiecte care combină cele mai bune din ambele lumi pentru a aduce produse inovatoare și soluții software.
SingularityNet
SingularityNET este o organizație non-profit care a fost fondată în 2023. Compania își propune să fie prima piață descentralizată pentru algoritmi AI.
Mai precis, se concentrează pe trei domenii distincte ale IA:
- Robotică în cloud
- Cercetări biomedicale
- Securitate cibernetică
Pe această piață deschisă, dezvoltatorii de AI pot schimba instrumentele și serviciile lor cu simbolul AGI al SingularityNET sau chiar cu alte instrumente și servicii. Pentru a face aceste tranzacții cât mai simple posibil, SingularityNET oferă API-uri pentru a încorpora servicii standard AI, cum ar fi procesarea imaginii și a limbajului, în contracte inteligente.
Platforma lor permite AI să coopereze și să se coordoneze la scară, eliminând lipsa de interoperabilitate. SingularityNET permite oricui să profite de o rețea globală de algoritmi AI, servicii și agenți. AI pot coopera în mod liber între ele și încetează să fie limitate la o anumită companie, infrastructură sau industrie.
Gainfy
Gainfy este o platformă de asistență medicală care utilizează dispozitive blockchain, AI și Internet of Things (IoT) pentru a îmbunătăți experiența din industrie.
Cazurile de utilizare includ o platformă digitală de îngrijire urgentă, un sistem de verificare a identității, un instrument de criptare a datelor, un sistem de plată criptografică și o bază de date pentru studii clinice.
Această platformă combină comunicațiile tehnologice cu resursele clinice pentru a ajuta la organizarea instituțiilor medicale și pentru a permite implicarea pacienților, dincolo de cadrul clinic, în întregul proces de îngrijire..
NetObjex
NetObjex este o platformă inteligentă de infrastructură contractuală care folosește AI, blockchain și IoT pentru a alimenta totul, de la dispozitive conectate la produse bazate pe cloud.
Soluții dezvoltate folosind gama NetObjex PaaS de la contoare inteligente de energie electrică, încărcarea vehiculelor electrice pentru mașinile autonome și semi-autonome, gestionarea flotelor de chioșcuri de vânzare cu amănuntul, alimentarea dispozitivelor medicale inteligente și multe altele.
Combinația acestor tehnologii îmbunătățește urmărirea logistică, detectarea în timp real a defecțiunilor, logistica livrării dronelor și multe altele.
Cyware
Cyware este o companie care încorporează tehnologia AI și blockchain în orchestrarea și automatizarea securității cibernetice, precum și soluții de răspuns la incidente și amenințări.
De exemplu, Threat Intelligence Automation le permite companiilor să comunice amenințări partajate, să vadă posibilele încălcări și să reacționeze în timp real.
Verisart
Verisart folosește AI și blockchain pentru a verifica și a certifica operele de artă instantaneu. Verisart aplică tehnologia blockchain pentru a combina transparența, anonimatul și securitatea pentru a proteja înregistrările artiștilor despre creație și proprietate.
În același timp și datorită tehnologiei sale de recunoaștere a imaginii, cumpărătorii sunt protejați în orice moment, deoarece originile operelor de artă pot fi urmărite până la artiști.
Registrul public Verisart stochează toate piesele de artă noi, ceea ce face practic imposibilă vânzarea copiilor ca originale.
BurstIQ
BurstIQ este o platformă de gestionare a datelor de sănătate care construiește profiluri multidimensionale de oameni, locuri și lucruri și permite conexiunile dintre ei. Platforma interconectează tot felul de date – clinice, revendicări, farmacii, comportamentale, de mediu, sociale, de fabricație etc..
Profesioniștii din domeniul sănătății pot alege apoi să cumpere, să vândă sau să comercializeze date despre pacienți pentru diferite studii științifice. În același timp, înregistrările blockchain permit informațiilor pacientului să rămână private și să împărtășească doar imaginea de ansamblu.
Numerai
Numerai este un fond de hedging descentralizat care funcționează pe AI și învățare automată. În fiecare săptămână, oamenii de știință intră într-o competiție și folosesc datele furnizate de platformă pentru a veni cu un model precis de predicție a investițiilor.
Un premiu săptămânal este plătit utilizatorilor cu cele mai bune performanțe sub forma jetonului nativ al platformei, Numeraire (NMR). Cele mai bune modele săptămânale sunt utilizate pentru a construi un model colectiv de AI care controlează strategia de investiții pentru capitalul din fondul de acoperire Numerai.
Concluzie
Combinația dintre AI și blockchain este încă la început. Cu toate acestea, diversitatea de proiecte în care aceste tehnologii sunt utilizate în tandem ne arată cât de puternice și versatile pot fi.
Suntem obligați să vedem proiecte care vor îmbunătăți drastic asistența medicală, logistica sau operațiunile din lanțul de aprovizionare. Cu siguranță așteptăm cu nerăbdare orașe sau companii inteligente, care nu ar trebui să fie prea departe în viitor.
Una peste alta, în timp ce blockchain-ul și AI sunt deja inovatoare pe cont propriu, ele devin un tur de forță inovațional atunci când sunt puse împreună.