Ghid complet Stablecoins 2023 – Un câmp de luptă la nivel mondial
În 2023, criptomonedele stabile (stablecoins) păreau exotice pe fondul criptomonedelor volatile precum Bitcoin, apoi în 2023 se aflau în centrul evenimentelor politice mondiale: înfrângerea proiectului Balanță de către guvernul SUA, condamnarea internațională a – monede guvernamentale stabile la summit-ul G7, intensificarea activităților privind crearea de monede stabile de stat în Europa, China etc. De ce există o agitație în jurul monedelor stabile? Va încerca statul să zdrobească această clasă de active cu forța sau să intre în concurență pe piață cu aceasta? Ce monede stabile sunt populare astăzi și care sunt perspectivele lor?
2014−2023: Cum a început totul
Când în 2013 întreaga lume a aflat despre Bitcoin, mulți oameni cu păreri libertare au văzut în el Sfântul Graal al unei piețe libere nestatale. Dar economiștii au observat că BTC nu are toate proprietățile unui bun mijloc de plată, despre care a scris odată Friedrich Hayek.
Punctul forte al BTC constă în capacitatea sa de a exista în mod fiabil fără un stat, dar slăbiciunea constă în instabilitatea extremă a ratei (volatilitate). Emisia BTC și a altor criptomonede clasice este algoritmic limitată și predictibilă. Din acest motiv, acestea nu pot fi devalorizate de pornirea bruscă a tiparului, dar ratele sunt extrem de dependente de capriciile pieței: rețeaua nu are un mecanism centralizat pentru suprimarea pompelor, a haldelor și a bulelor. Dacă cineva folosește BTC ca mijloc de plată, este recomandabil să treacă cât mai puțin timp între achiziționarea BTC și cheltuielile acestora – altfel puteți deveni victima unui alt colaps brusc al ratei.
Încearcă acum Treceți cu pârghie de până la 125X pe Binance Încearcă acum
În 2014, au început primele proiecte stabile de criptomonede – CoinoUSD (XUSD), NuBits (USNBT) și BitUSD (BITUSD). Toate cele trei valute, după cum sugerează și numele, sunt legate de dolar. Cu toate acestea, stabilitatea primilor doi s-a bazat pe un „cuvânt onest”, iar proiectele au eșuat. Dar BITUSD a folosit fondul de rezervă din criptomoneda volatilă BitShares (BTS) pentru a stabiliza rata de schimb, iar stabilitatea sa s-a dovedit a fi mult mai mare decât cea a altor pionieri.
În 2015, a fost lansată prima stablecoin cu adevărat faimos – Tether (USDT). La fel ca BITUSD, a fost legat de dolar și a folosit un fond de stabilizare. Principalele diferențe constau în faptul că fondul era format din dolari reali, iar moneda în sine avea un singur emitent – compania Tether Limited, care are legături strânse cu bursa criptografică Bitfinex.
Spre deosebire de majoritatea celorlalte criptomonede, USDT s-a dovedit a fi centralizat și legat de o anumită companie. Centralizarea și stabilirea rapidă a cooperării cu Bitfinex, Poloniex și alte burse mari au permis promovarea proiectului și cu mult înaintea concurenților. În 2023 USDT s-a dovedit a fi un monopol de facto printre monedele stabile.
2023: nu doar Tether
Până la sfârșitul anului 2023, capitalizarea USDT a depășit 1 miliard de dolari, dar acest succes a dus la un scandal: dacă fiecare USDT are un dolar real, atunci unde stochează Tether Limited această sumă? Pentru o vreme, compania s-a ferit de un răspuns, dar când opacitatea i-a amenințat popularitatea, unele cărți au trebuit să fie dezvăluite: există încă un fond de rezervă. Cu toate acestea, până în prezent nu este clar dacă acum asigură pe deplin capitalizarea de 4 miliarde de dolari.
În 2023−2023, au apărut mai multe proiecte noi de criptomonede stabile, concepute pentru a rezolva problemele predecesorilor lor.
Una dintre direcții a fost copierea experienței USDT, dar pentru a face moneda mai transparentă și strict legală. Deci, existau monede USD (USDC), True USD (TUSD), Paxos Standard (PAX). Deși companiile private precum Coinbase și Paxos a participat, de asemenea, la crearea acestor monede, monedele s-au dovedit a fi mai puțin centralizate (de exemplu, permițând mai multor emitenți), iar fondurile lor de rezervă au fost deschise pentru audituri periodice. Dar reversul legalității acestor monede a fost non-anonimatul lor real: vânzătorii trebuie să treacă prin procedura de identificare.
Un alt exemplu de monedă legală cu rezerve transparente în active tradiționale este Euro Stasis (EURS). Din monedele de mai sus, se distinge printr-o legare la euro și nu la dolar. În plus, EURS are o jurisdicție malteză, în care atitudinea față de criptomonede este mai liberală decât în Statele Unite.
Remarcăm, de asemenea, moneda Digix Gold (DGX) de la Organizația Autonomă Descentralizată Digix (DAO). Nu este legat deloc de valute, ci de aur.
O altă direcție pentru dezvoltarea monedelor stabile a fost rezervarea nu în active tradiționale, ci în criptomonedă. În același timp – cea mai mare descentralizare, menținând în același timp anonimatul. Deși pionierul de lungă durată al acestei abordări, BITUSD nu a câștigat popularitate, ideea rezervării în criptomonedă are avantajele sale. Rezervele criptomonede sunt volatile din cauza fluctuațiilor cursului de schimb, dar sunt mai convenabile de utilizat și permit mai bine o automatizare profundă prin contracte inteligente.
Cel mai faimos exemplu de monedă modernă cu criptomonede este Dai (DAI) de DAO Maker. Aici, eterul este folosit ca o copie de rezervă, contracte inteligente care asigură transparența sistemului. Astăzi, DAI este considerat unul dintre cele mai bune exemple ale unei abordări cu adevărat descentralizate printre blockchain-uri. Pe bursa NASDAQ, simbolul Maker (MKR) face parte din indexul EXANTE DeFiX.
2023: Criptomonede stabile – o amenințare pentru ordinea mondială?
În 2023, USDT a fost fixat pe cea de-a patra linie a ratingului criptomonedelor mondiale prin capitalizare. Mai mult, niciunul dintre concurenții săi nu a reușit să intre nici în primii zece.
Piața stablecoin a încetat să mai fie la fel de monopolizată ca în 2023, dar participanții săi au avut de ales: să folosească USDT popular, dar centralizat și scandalos – sau mai transparent, dar mult mai puțin popular USDC, DAI, etc. așteptați apariția unui nou proiect, care combină fiabilitatea juridică și oportunitățile de marketing puternice. S-a dovedit a fi o monedă stabilă Balanță de pe Facebook.
Cu o bază de utilizatori de miliarde de dolari, Balanța a avut șanse excelente să depășească concurenții și chiar să zdruncine poziția monedelor naționale – inclusiv a dolarului. Balanța ca monedă nestatală, dar stabilă, ar putea fi mai aproape de idealul lui Hayek decât Bitcoin volatil sau eter. Deși, din punctul de vedere al idealurilor pieței libere, atașamentul la o corporație uriașă este un dezavantaj, o parte semnificativă a populației ar ajunge ușor la un acord cu ea în schimbul stabilității cursului de schimb și a liberei circulații a monedelor granițele țărilor.
Cu toate acestea, dolarului nu-i place să fie provocat de hegemonie. Dacă în iunie Balanța părea o ofertă serioasă pentru redistribuirea puterii financiare mondiale, atunci în iulie, politicienii americani au oprit de fapt proiectul. Președintele Trump și ministrul finanțelor Mnuchin au criticat criptomonedele pentru implicarea lor în activități ilegale. Facebook a fost obligat să obțină o licență bancară și să joace conform regulilor tradiționale fără a pretinde rolul „celui de-al doilea FED”. Audierile parlamentare cu privire la Balanță nu au avut succes, iar un proiect de lege care interzice celor mai mari companii să emită criptomonede a fost înaintat membrilor Congresului spre examinare.
Epopeea cu Balanță nu numai că a interferat cu planurile FB, dar a aruncat și o umbră asupra tuturor proiectelor private de monede stabile. La o reuniune a G7, un front unit a criticat inițiative precum amenințările la adresa stabilității mondiale. A fost o coincidență sau nu, dar la scurt timp după summit-ul împotriva Tether și Bitfinex a fost intentat un proces fără precedent pentru peste 1 trilion de dolari, ceea ce ar putea duce la falimentul companiilor.
O altă tendință în 2023 a fost o creștere accentuată a dobânzii la criptomonedele de stat. Inclusiv – ca armă potențială a băncilor centrale împotriva monedelor stabile nestatale.
Blockchain-urile de stat promit numeroase avantaje guvernelor. Ele pot combina comoditatea tranzacțiilor cum ar fi criptomonedele, stabilitatea cursului de schimb și fiabilitatea juridică precum fiat, precum și posibilități potențial nelimitate de control al mișcării fondurilor. Toate aceste oportunități au fost discutate de mai bine de un an, dar până de curând, guvernele nu s-au grăbit la astfel de proiecte.
Excepția a fost blockchain-ul venezuelean Petro, care a discreditat doar ideea cripto-statului: nu a fost posibil să se mențină un curs stabil, nimeni nu a dezvoltat „câmpuri de benzină” de rezervă și, în multe cazuri, Petro a fost impus cu forța oamenilor , împiedicându-i să folosească alternative.
Cu toate acestea, amenințarea Balanței și a proiectelor similare a readus atenția politicienilor asupra criptei de stat. În octombrie, un grup de bancheri germani a cerut oficialilor UE să își unească forțele pentru a crea un euro digital. Apoi, conducerea chineză a anunțat mari progrese în dezvoltarea renminbi-ului digital. Și în noiembrie, s-a anunțat despre posibilitatea introducerii unui blockchain interstatal pentru țările BRICS.
Cu probabilitate mare, acum nu este doar cu declarații politice, ci și cu planuri reale. Într-adevăr, în ciuda eșecului Balanței, există deja mai multe stablecoine populare nestatale în lume și nu toate pot fi interzise printr-o simplă decizie a autorităților de reglementare. Dacă mai devreme sau mai târziu, cetățenii au o opțiune atractivă pentru o monedă globală nestatală, atunci va fi înțelept ca guvernele să aibă nu numai argumente puternice, ci și o alternativă competitivă. În chestiuni în care anonimatul este important, populația ar prefera un blockchain privat, dar în care fiabilitatea este mai importantă (inclusiv, de exemplu, reversibilitatea plăților eronate către un fraudator justificat), moneda guvernului ar rămâne preferabilă.
2023: Ce așteaptă stablecoins în continuare?
În ciuda tendinței generale „pentru monedele stabile, față de cele nestatale”, ar fi naiv să credem că lumea se va transforma în curând într-un „lagăr de concentrare financiar digital”, unde singurul mijloc de circulație vor fi blockchain-urile de stat cu controlul Toate tranzacțiile.
Este foarte probabil ca în 2023 să vedem o paradă a proiectelor de stat cu valute stabile. Dar este puțin probabil ca acest lucru să fie însoțit de o luptă dură cu toți concurenții.
Deși Summitul G7 s-a pronunțat împotriva monedelor stabile în sine, principala țintă a agențiilor guvernamentale de astăzi sunt monedele stabile de la anumite corporații. Proiectul Balanță a fost evident inhibat din cauza fricii de amploarea companiei și a transformării sale potențiale într-un super-stat virtual. În ceea ce privește Tether, la o scară mai mică, este încă incomod cu combinația sa simultană de centralizare în jurul companiei, opacitate și anonimat.
Datorită transparenței și legalității lor stricte, este puțin probabil ca astfel de proiecte precum USDC, USDT sau EURS să se confrunte cu represiunea statului: respectă regulile. Deja, capitalizarea lor totală se apropie de 1 miliard de dolari.
Soarta sistemelor descentralizate precum DAI rămâne mai incertă. Pe de o parte, este mult mai dificil să le interzici decât proiectele corporative. Pe de altă parte, ei nu revendică rolul noilor centre de putere. Ei amenință puterea băncilor centrale, dar nu pentru a o transfera altcuiva, ci pentru a "dispersează-l în aer." Poate că sunt „dușmani ai ordinii mondiale”, dar în mod clar nu sunt „dușmanii numărul 1”. Și de aceea … poate vor câștiga în cele din urmă. Deși DAI are o capitalizare de 60 de milioane de dolari până acum, capitalizarea dezvoltatorului său, Maker DAO, a depășit deja 500 de milioane. Și, spre deosebire de capitalizarea majorității blockchain-urilor, a crescut abia în noiembrie.
Ce crezi despre asta? Distribuiți comentarii și urmați-ne Stare de nervozitate!
Rămâneți la curent cu Cryptogeek și urmați blogul criptomonedelor împreună și nu veți rata ultimele noutăți!