Comparând protocoalele de comunicație cross-chain ale EOS, Cosmos, Aion și Wanchain
Pe vremuri, oamenii credeau că va exista un singur blockchain. Dar maximalismul cu un blockchain s-a dovedit în curând a fi o credință miopă. Fără furci și lanțuri noi, experimentarea a fost extrem de limitată și a dus la crearea a sute de blockchains adaptate pentru a se potrivi unei nevoi specifice.
Cu toate acestea, pentru integrarea completă a blockchain-ului, lanțurile au nevoie de o modalitate de a comunica între ele fără procesul lent, costisitor și riscant de utilizare a unui schimb.
Fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a scris o carte albă „Interoperabilitatea lanțului” și a remarcat:
„În timp ce în primii câțiva ani ai industriei blockchain s-ar putea ierta că se crede că ar exista doar„ un blockchain care să-i conducă pe toți ”, în ultima vreme o astfel de posibilitate s-a îndepărtat din ce în ce mai mult de realitate.”
Mai multe proiecte de profil înalt – cum ar fi Cosmos, Wanchain, EOS și AION – își propun să fie ultimul „blockchain de blockchain”, facilitând această comunicare inter-blockchain.
Următoarea este o scurtă prezentare tehnică a diferitelor abordări pe care aceste proiecte le-au luat în privința protocoalelor de comunicare încrucișată:
Cosmos
Cosmos
Cosmos este o rețea de blockchain-uri construite pe același Tendermint motor care poate comunica între ei datorită unui protocol standardizat. Blockchain-urile care alcătuiesc această rețea se numesc Zone.
Aceste zone se conectează la blockchain-uri numite Hubs – blockchain-ul de coordonare care gestionează comunicarea între toate zonele care se conectează la acesta.
Huburi și zone anulați necesitatea ca fiecare blockchain să mențină o conexiune directă cu celălalt, ceea ce ar putea fi dificil din cauza numărului de conexiuni necesare. De asemenea, se asigură că un jeton dintr-un alt lanț poate fi de încredere, deoarece nu este cheltuit dublu.
Pe lângă faptul că permite interconectivitatea între diferitele zone de pe motorul Tendermint, Cosmos va permite utilizatorilor să interacționeze cu blockchain-uri externe prin Peg-Zones.
Peg-Zones sunt necesare dacă unul sau ambele lanțuri au finalitate probabilistică (de exemplu, Bitcoin sau Ethereum). Un Peg-Zone este un blockchain care formează un pod pentru a urmări starea unui lanț extern.
Problema cu Peg-Zones este că acestea trebuie să fie personalizate pentru lanțul special pe care îl pun, cum ar fi zona Peg unică pentru conectarea Cosmosului și Ethereum – Peggy.
Wanchain
Wanchain caută să creeze o nouă infrastructură financiară distribuită, conectând diferite rețele blockchain împreună pentru a schimba valoarea.
La fel ca Cosmos, Wanchain este o platformă independentă de blockchain care permite tranzacții între un consorțiu de blockchains și cu blockchains externi. Dar Wanchain utilizează contracte inteligente care permit atât transferuri de date, cât și active între Wanchain și alte lanțuri.
Wanchain folosește dovezi numite „vouchere” pentru a primi cereri de tranzacții de la alte blockchains. Această solicitare este apoi transmisă unui „nod validator” care implementează un contract inteligent care reprezintă această tranzacție încrucișată.
Punctul slab al lui Wanchain este că se bazează pe algoritmul de consens POS, care este teoretic supus unei amenințări de atac de coluziune a nodurilor validatoare.
EOS
EOS.IO este un software care introduce o arhitectură blockchain concepută pentru a permite scalarea verticală și orizontală a aplicațiilor descentralizate.
Pentru comunicarea încrucișată, EOS folosește un mecanism de „dovadă a exhaustivității” pentru a valida că a primit toate informațiile relevante de la celălalt lanț.
EOS realizează acest lucru făcând din blockchain un „client” al celuilalt și autentificând tranzacțiile utilizând antetele blocurilor de pe celălalt lanț.
Spre deosebire de Cosmos, AION și Wanchain, EOS permite numai comunicarea între blockchain-urile EOS.
AION
Rețeaua Aion este un sistem blockchain cu mai multe niveluri conceput pentru a aborda scalabilitatea, confidențialitatea și interoperabilitatea.
AION folosește o terminologie diferită pentru o abordare similară a Cosmosului. AION are o rețea de conectare similară (Cosmos Hub) și o rețea participantă (zona Cosmos).
AION realizează o comunicare încrucișată prin „poduri” – a protocol care permite comunicarea între rețeaua participantă și rețeaua de conectare. Consensul peste punți este realizat de „validatori” al căror comportament este gestionat de diferiți algoritmi și un mecanism de stimulare.
Validatorii podului sunt gestionați de persoane cu o participație la rețeaua de conectare. Dacă doi sau mai mulți validatori bridge din cadrul AION aprobă tranzacția inter-lanț, contractul va fi procesat. Dezavantajul este că responsabilitatea de a crea poduri revine blockchain-urilor participante.
Deși rămâne de văzut care protocol de comunicare între lanțuri va fi cel mai dominant în mișcare înainte, merită menționat numărul de protocoale care concurează pentru acest segment util al tehnologiei blockchain.